Altın Oran Örnekleri

Doğanın devam edebilmesi için gerekli olan kanunlara altın oran ismi de verilebilir. Hayatımızın normal bir şekilde devam edebilmesi için bu oranlara ihtiyaç duyduğumuz düşünülür. Altın oran örnekleri ise şu şekilde özetlenebilir:

• Altın orana en güzel örnek insanın vücududur. Örneğin 5 adet parmaklarımızdan ellerimizin meydana gelmesi, iki ayak ve iki göze sahip olmamız bunların tamamı bir tesadüf değildir. Tüm bunlar altın oran denilen özel bir kanuna göre hesaplanmıştır. 5 parmağımızın olması nesneleri daha iyi kavramamıza olanak tanırken, iki ayaktan oluşmamız ayakta durabilmemiz sağlayan önemli bir denge unsurudur.

• Bilindiği gibi gezegenler bir yörünge etrafında hareket ederler. Bu yörüngelerde hareket ederlerken aynı zamanda gezegenler arası çekim kuvveti olduğu varsayılır. Örneğin insanoğlunun oluşabilmesi için güneşin dünyamıza olan uzaklığı misal getirilir. Bu örneğe göre güneş birazcık daha uzak olsa insanoğlu donacak, biraz daha yakın olsa ise yanacaktır. Her iki olasılıkta da insanoğlunun yaşaması mümkün olmayacaktır. 

Altın oran doğanın kanunları olarak da kabul edilebilir. İnsanoğlunun yapmış olduğu tablo veya önemli müzik eserlerinde de altın orana göre hesaplandığı varsayılanlar arasındadır. 

Editör: Arda KERSU