Mersin'den İstanbul'a: Şirin Artık 'Duru' ve Yeni Bir Hayata Başladı Mersin'den İstanbul'a: Şirin Artık 'Duru' ve Yeni Bir Hayata Başladı

MERSİNMersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi, başlangıç evresindeki Alzheimer hastaları için umut ışığı olmaya devam ediyor. Merkez, hem hastalığın ilerleyişini yavaşlatmayı hedefleyen fiziksel ve zihinsel aktiviteleriyle dikkat çekiyor, hem de hasta yakınlarının hayat kalitesini artırıyor.

Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nde, şu anda 22 Alzheimer hastası faydalanıyor. Hastalar, her gün çeşitli etkinliklerle sosyalleşme imkânı bulurken, merkezde yapılan aktivitelerle hastalığın etkilerinin yavaşlatılması amaçlanıyor.

Hasta Yakınlarından Tam Not

Merkeze gelen hastaların memnuniyeti kadar hasta yakınları da yapılan hizmetten son derece memnun. Hastaların günlük yaşamda daha aktif ve mutlu hale geldiği merkezde, zihin güçlendirici egzersizler, el becerileri geliştirme çalışmaları, film gösterimleri gibi pek çok farklı etkinlik düzenleniyor.

Pelin Sarıgül, annesi Ayşe Çağlayan’ın merkezden büyük fayda gördüğünü dile getirerek, “Annemi eve çok mutlu ve eğlenmiş bir şekilde dönüyor. Bu merkez sayesinde hastalığın ilerleyişi durdu, hatta yavaşladı” dedi. Aynı şekilde Aylin Yürek de annesini merkeze gönül rahatlığıyla bıraktığını belirterek, merkezin hem annesi hem de kendileri için büyük bir rahatlama sağladığını ifade etti.

Sosyal İletişim ve Aktivitelerle Hayata Tutunuyorlar

Merkezde düzenli sağlık kontrolleri ve fizyoterapist eşliğinde egzersizler yapılırken, hastalar haftada bir gün açık alan etkinliklerine katılıyor ve eski Yeşilçam filmlerini izleyerek keyifli zaman geçiriyor. Merkezden faydalanan emekli öğretmen Necla Özdoğan, “Her gün geliyorum ve burada çok mutluyum. Çalışmalar hoşuma gidiyor, arkadaşlarımızla güzel vakit geçiriyoruz” dedi.

Merkezin sunduğu imkânlardan memnun olduğunu dile getiren Ali Aydın ise, her gün merkeze gelmenin kendisini mutlu ettiğini ifade ederken, Mustafa Taner Sarıgül ise arkadaşlarıyla birlikte güzel vakit geçirdiğini ve merkez sayesinde sıkılmadığını belirtti.

Alzheimer’da Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekerek, merkezin sunduğu etkinliklerin hastalığın ilerleyişini yavaşlatmada etkili olduğunu vurguladı. Şavklı, “Alzheimer hastalarında sosyal izolasyon ciddi bir sorun, ancak biz burada hastalarımızın hem zihinsel hem de bedensel faaliyetlerle daha aktif bir yaşam sürmelerini sağlıyoruz” dedi.

Merkez, Alzheimer hastalarının hayat kalitesini artırırken, aynı zamanda hasta yakınlarına da psikolojik destek sunarak bütünsel bir yaklaşım sergiliyor.

Editör: Ismail Usta