Hatay’da, Mustafa Kemal Üniversitesinde ’deprem ve dirençli kentler: hatay için çözüm arayışı çalıştayı’ düzenlendi.

Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, depremin ilk anından itibaren sahada olduklarını belirterek, bu süreçte fedakarca çalışan ve kente yardım için gelen herkese teşekkür etti.

Meydana gelen yıkıcı depremlerin etkilerini azaltmak adına her türlü çabayı sarf ettikleri kadim kentin ayağa kalkma sürecine de katkı sunmak istediklerini kaydeden Rektör Prof. Eren; ‘Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi olarak afetlerin olumsuz etkilerinin üstesinden gelebilen, sahip olduğumuz kültürel ve toplumsal değerler ve modern bilimin gereklilikleri paydasında harmanlanmış, kentimizin sahip olduğu kadim mirası yaşatacak, güvenli ve güçlü kent inşası çalışmalarına katkı sağlamayı hedeflemekteyiz” dedi.

Açış konuşmasının ardından “Afete Dirençli Toplum ve Sürdürülebilir Yaşam” adlı panele geçildi.

Moderatörlüğünü Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı’nın yaptığı panelde Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Gedikli, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Saadettin Ökten Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar afet yönetimi, kent tasarımı, sürdürülebilirlik ve yeniden imar konularında sunumlar gerçekleştirdiler.

Panel sonrası sağlık, eğitim, hukuk, çevre sorunları, ulaşım ve lojistik, barınma, imar, yapılaşma ve yerleşim, tarihi ve kültürel varlıklar, afet yönetimi ve iletişimi, afet bölgesine yardım organizasyonu ve yönetimi, dezavantajlı gruplar, çalışma hayatı ve istihdam başlıkları altında hem sahadan hem de çeşitli kurum ve kuruluşlardan uzmanların oluşturduğu çalışma grupları kentin sorunlarını birlikte ele almak ve ortak akılla çözüm üretmek toplantılar gerçekleştirdi.

Grup çalışmalarından elde edilecek çıktıların çalıştay sonrasında değerlendirilerek politika yapıcılar ve bilim insanları için bir kaynağa dönüştürülmesinin hedeflendiği açıklandı.

Kaynak: iha