Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında bilgiler verdi.

Yetersiz uykunun ötesinde bir sorun !

Hepimiz zaman zaman uyku problemi yaşayabilir ve uykusuzluk çekebiliriz. Ancak kronik uykusuzluk, sadece yorgunluk ve halsizlikten ibaret değildir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar ile uykusuzluğun kişiliğimizde ve sosyal ilişkilerimizde beklenmedik değişikliklere yol açabileceği görüldü. Uyku sırasında beynimiz dinlenir, onarılır ve gün boyunca yaşadığımız deneyimler işlenir. Yetersiz uyku, bu sürecin bozulmasına ek olarak, duygusal düzenlememizi zorlaştırır. 

16. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu İçin Geri Sayım Başladı 16. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu İçin Geri Sayım Başladı

Uykusuz bir insan, daha kolay sinirlenir, sabırsızlanır ve agresif davranışlar sergileyebilir. Ayrıca, empati kurma yeteneği azalır ve sosyal etkileşimde zorluk çekmeye başlar. 

Bir diğer yandan uzun süreli uykusuzluk, kişiliğimizde kalıcı değişikliklere yol açabilir. Örneğin, genellikle sabırlı ve sakin olan bir kişi, uykusuzluğun etkisiyle daha huzursuz ve gergin hale gelebilir. Bu durum, çevresindeki insanlarla olan ilişkilerini olumsuz etkileyerek sosyal izolasyona yol açabilir. 

Peki uykusuzluğun nedeni ve çözümleri nelerdir ?

Uykusuzluğun birçok nedeni olabilir. Stres, kaygı, depresyon, fiziksel rahatsızlıklar ve uyku düzenindeki bozukluklar, uykusuzluğa neden olan en yaygın faktörler arasındadır. 

Uykusuzlukla başa çıkabilmek için dikkatli ve düzenli bir sistem yaratmak oldukça önemlidir.

  • Düzenli uyku alışkanlıkları oluşturun. Her gün aynı saatte yatıp kalkmaya gayret edin.
  • Uyku öncesi rutini oluşturun. Yatmadan önce sıcak bir banyo yapmak, kitap okumak gibi sizi rahatlatan aktivitelerle uğraşın.
  • Uyku ortamınızı düzenleyin. Oda sıcaklığını ve ses seviyesini ayarlayın, yatak odanızı karanlık ve sessiz tutun.
  • Kafein ve alkol tüketimini sıfırlayın. Bu maddeler uykuya olumsuz etkileri vardır.
  • Gündüzleri daha aktif olun. Uyku kalitenizi arttıracaktır.
Editör: Arda KERSU