“Sahur ve İftarda Su Tüketimi Dengeli Olmalı”
Diyetisyen Aktepe, Ramazan ayında vücudun susuz kalmaması için su tüketiminin doğru şekilde planlanması gerektiğine dikkat çekti. "Günlük su ihtiyacını 2,5 litre olarak hesaplayabiliriz. Bunun 1 litresini sahurda, 1,5 litresini ise iftar ile sahur arasındaki sürede tüketmek gerekiyor" diyen Aktepe, bu dengenin vücudun gün boyu susuz kalmasını engelleyeceğini belirtti.
“Mineralli Sular, Halsizliği Önler”
Ramazan ayında sıvı kaybının halsizliğe yol açabileceğini ifade eden Diyetisyen Aktepe, mineralli su tüketiminin önemine vurgu yaptı. "Mineral açısından zengin doğal kaynak suyu, elektrolit kayıplarını önler ve halsizliği engeller. Ayrıca bu sulara limon ilave etmek, oruç tutarken yaşanan yorgunluğu da azaltır." diyerek doğal mineralli su tüketiminin vücuda sağladığı faydalara dikkat çekti.
“Oruç Açarken Su İçme Alışkanlıkları”
İftar esnasında hızla büyük miktarda su içmenin, vücudun sıvı dengesini bozabileceğini belirten Aktepe, "Oruç açılır açılmaz hızla su içmek, mideyi hızla boşaltabilir ve kan şekerinde ani düşüşlere yol açabilir. Bu da böbrekleri aşırı çalıştırarak faydalı etkisinin azalmasına neden olur" dedi. Bunun yerine, suyu yavaşça ve oturarak içmenin daha sağlıklı olacağına dikkat çekti.
“Tuzlu ve Yağlı Gıdalardan Kaçının”
Ramazan'da su kaybını tetikleyecek besinlerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Aktepe, "Tuzlu, yağlı ve kızartmalı gıdalar, bir sonraki gün daha fazla susamaya neden olur. Bu tür gıdalardan kaçınmak, oruç sırasında daha az susamak için büyük önem taşır." dedi. Sahurda taze meyve ve sebzeler ile sağlıklı besinlerin tercih edilmesinin susuzluğu azaltacağını belirten Diyetisyen, salatalık, kabak, ıspanak, brokoli gibi besinlerin yanı sıra yoğurt, kefir ve yulaf gibi besinlerin de bu dönemde vücuda faydalı olacağını söyledi.
Ramazan ayında sağlıklı su tüketimi, sadece susuzluğu gidermekle kalmaz, aynı zamanda vücudun enerjik ve sağlıklı kalmasını da sağlar. Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe’nin önerilerine dikkat etmek, oruç sürecinde karşılaşılan zorlukları minimuma indirgemek için oldukça önemli.