E 102

 Ne kadaruzun ve kaliteli bir hayat istiyorsak kullandığımız ve içtiğimiz malzemelere de o derecedeözen göstermeliyiz. 

Günümüz sanayileşmiş ve şehirleşmenin fazla olduğu dünyasında, ne yazık ki büyük şirketler daha fazla paralar kazanmak uğruna satacağı ürünlerde insan sağlığını tehlikeye atabilecek davranışlara neden olabiliyorlar. Bunlara en iyi örnek olarak yediğimiz ve içtiğimiz gıdalarda katkı maddeleri bulunabiliyor. E 102 denilen madde de içeceklere sarı rengini veren veya diğer gıdalarda renklendirici olarak kullanılabilen katkı maddelerinden birisidir. 

Katkı Maddelerinden Nasıl Kaçınabiliriz?

Katkı maddeleri genellikle gıda malzemelerine katılarak onların raflarda daha uzun süreler durmasını sağlayan cinstedir. Bunun yanı sıra yine gıdalara daha güzel renkler verebilmesi amacıyla da katkı maddeleri kullanılabilir. Katkı maddeleri çoğunlukla insanlarda istenmeyen etkilere yol açabilir. Bu nedenle öncelikli olarak yediğimiz ve içtiğimiz besinlerin doğal olmasına, katkı maddesi içermemesine özen göstermeliyiz. 

Bunu yapabilmek için tüketeceğimiz ürünlerin içeriklerini okumalı ve internetten araştırdığımız katkı maddeleri bulunan ürünlerden uzak durmalıyız. 

Yapabiliyorsak kendi yoğurdumuzu, peynirimizi üretebilmeli, yine imkânımız var ise sebze veya meyveleri direk olarak bahçelerden toplamalıyız. İmkânı olmayan kişilerin ise tüketecekleri ürünlerin içeriklerini dikkatli bir şekilde okumaları ve ona göre davranmaları gerekmektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam istiyorsak muhakkak katkı maddelerinden uzak durmalıyız.

Editör: Arda KERSU