Emekli Maaşı Zammı Ne Kadar Oldu?zam-2

En düşük emekli maaşı tahmini ne kadar olur? Maaş haberleri vatandaşlarımız tarafından yakından takip ediliyor. Temmuz ayının gelmesiyle, emekli ve memurların beklediği zam oranı da netlik kazanacak. TÜİK, Çarşamba günü tüketici fiyatları verisini açıklayınca yılın ilk 6 ayına ilişkin zam farkı belli olacak.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuya açıklık getirdi. Yılmaz konuşmasında şunları söyledi: “2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin enflasyon verisi için sayılı günler kaldı. Belirlenecek enflasyon ile memur, emekli memur, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları kanunen enflasyon farkı adı altında yeniden hesaplanacak.

İlk beş aylık enflasyon verisi %22,72 olarak kesinleşti denilebilir. Haziran ayı enflasyonunun Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre tahmini %2,52 oranında çıkması bekleniyor. O zaman ilk 6 aylık veri %25,81 civarında oluşacağından dolayı bu rakam SSK ve Bağkur emeklilerinin kök aylıklarına yapılacak maaş farkını temsil etmektedir.

Memur ve memur emeklilerininki ise toplu sözleşme ile belirleniyor. Bu durumda ise toplu sözleşme iki yıllığına imzalanmış ve 2024 ilk yarıyılında %15, ikinci yarıyılı için %10 olarak imza altına alınmıştı. Bu kapsamda memur ve memur emeklileri 20,34 oranında zam farkı alacaklar.

%25,81 olarak beklenen 6 aylık enflasyon farkı üzerinden hesapladığımızda en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12.581 TL’ye çıkacaktır. Ancak bunun için bir yasal düzenleme gerektiğini vurgulamak isterim.”

Editör: Nilda Erol