4 mevsim lastikler, mevsim geçişlerinde veya şehir dışı seyahatlerde lastik değişimi yapmak istemeyen tüketiciler tarafından her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Dört mevsim lastiklerine talebin daha da artması ile birlikte markalar da dört mevsim lastiği ürün yelpazesini genişletiyor.
Yenilikçi teknolojilerin kullanılması ile yeni nesil 4 mevsim lastikler, kullanıcılara daha güvenli bir yolculuk sunuyor. Ancak dört mevsim lastiği teknolojisi, kış veya yaz lastiklerine göre çok daha yeni. Bundan dolayı; kimi araç sahiplerinin aklında soru işaretleri oluşabiliyor. “4 mevsim lastik nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Dört mevsim lastiği kış lastiği yerine geçer mi?” Bu yazıda tüm bu sorulara cevap bulabilirsiniz.
Dört Mevsim Lastiği Nedir?
Dört mevsim lastikleri, birbirinden farklı yol ve hava koşullarında güvenlik sağlamak için geliştirilmektedir. Hem yaz hem kış aylarında kullanmak tüketiciler için önemli bir avantajdır. Kış koşullarında yaz lastiklerinden, yaz koşullarında da kış lastiklerinden daha iyi performans sunmaktadır. Ilıman hava koşulları için ise idealdir.
Bununla birlikte; bazı dört mevsim lastikleri kış, bazıları ise yaz odaklı geliştirilmektedir. Yanak bölgesinde 3PMSF (3 Zirveli Dağ Kar Tanesi) sembolü bulunan dört mevsim lastikler, 7 derecenin altındaki kış koşullarında kullanılabilmektedir. 205/55R16 Lastik Fiyatlarını listelediğinizde bazı lastiklerin adında 3PMSF işaretlemesinin bulunduğunu görebilirsiniz.
4 Mevsim Lastik Avantajları Nelerdir?
4 mevsim lastikler, mevsim veya hava koşullarının değişimine bağlı olarak lastik değiştirme zahmetini ortadan kaldırmaktadır. Bu ürünler, özellikle hava koşullarının değişken olduğu bölgelerde avantajlıdır. Karlı, ıslak ve kuru zeminlerde güvenlik sağlamaktadır. Bununla birlikte; dört mevsim lastikleri, kış ve yaz için ayrı lastik satın alma maliyetinden tasarruf etmeyi sağlamaktadır. Yıl boyunca aynı lastiklerin kullanılması, lastik saklama hizmeti masrafını da ortadan kaldırmaktadır.
4 Mevsim Lastik ile Kış Lastiği Arasındaki Fark Nedir?
Kış lastikleri, yalnızca kış performansı odaklı geliştirilmekte; yoğun kar yağışı ve buzlanmanın bulunduğu koşullarda yüksek performans sağlamaktadır. Bu lastiklerin üretim amacı, 7 dereceden soğuk havalarda yüksek yol tutuşu sağlamaktır. Dört mevsim lastikleri ise hem sıcak hem soğuk hava koşullarında kullanılabilmektedir. Lastik yanağında 3PMSF (3 Zirveli Dağ Kar Tanesi) işareti yer alan ürünler sektörde “gerçek dört mevsim lastiği” olarak da isimlendirilmektedir.
4 Mevsim Lastiği Kış Lastiği Yerine Geçer mi?
Dört mevsim lastikler kış koşullarında kullanım için onay almıştır. Bu lastikler, 7 dereceden soğuk havalarda ve karla kaplı zeminlerde bağımsız kuruluşlar tarafından test edilir. Ancak; Ardahan ve Kars gibi zorlu kış koşullarının olduğu bölgelerde tüketicilere kış lastikleri tavsiye edilir. Sürekli olarak buzlu zeminlerde sürüş veya dağlık bölgelerde yokuş tırmanma gibi koşullar, dört mevsim lastikler için uygun değildir.
Dört Mevsim Lastik ile Yaz Lastiği Arasındaki Fark Nedir?
Yaz lastiklerinin hamuru, yalnızca 7 derecenin üzerindeki hava koşulları için geliştirilmiştir. Sırt desenleri de sadece ıslak ve kuru zeminlerde kullanıma odaklıdır. Dört mevsim lastikler; kuru, ıslak ve karlı zeminlerde kullanılabilmektedir. Hem yaz hem kış aylarında sürüş için uygundur.
En İyi Dört Mevsim Lastik Hangisi?
Dört mevsim lastik desenleri, her geçen yıl gelişen yeni teknolojiler ile sunulmaktadır. Bu lastikler, bu sayede daha yüksek performans sağlayabilmektedir. Özellikle premium lastik markaları, bu konuda rekabet hâlindedir. 3PMSF sembolüne sahip “gerçek dört mevsim lastikler”, her geçen yıl pazarda kendine daha fazla yer bulmaktadır. Satın almak istediğiniz markayı Strial 4 Mevsim Lastik Fiyatlarında olduğu gibi filtreleyerek dört mevsim lastiklerin hangi ebatlarda stokta olduğunu görebilirsiniz.
Michelin: Michelin CrossClimate, CrossClimate 2 ve CrossClimate+’nın bulunduğu 4 mevsim lastik ailesi, yüksek etiket değerleri ve kış performansı ile sektörde devrim yaratmıştır.
Pirelli: Marka, 3PMSF özellikli bu ürünleri, “SF” kısaltması ile belirtmektedir. Pirelli Cinturato All Season SF 2, Scorpion Verde All Season SF, bu desenler içerisinde yer almaktadır.
Goodyear: Goodyear Vector 4Seasons ailesi, en çok test kazanan 4 mevsim lastiklerden biridir. Serinin son üyesi Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 desenidir.
Bridgestone: Bridgestone Weather Control A005 deseni, lansmanından bu yana testlerde kuru, ıslak ve karlı zemin performansı ile göz doldurmaktadır. Lastik, markanın sürücülerle gerçekleştirdiği anketler sonucunda geliştirilmiştir. Bridgestone lastikler, aynı zamanda dayanıklı yapıları ile öne çıkmaktadır.
Continental: “Dört mevsim tek lastik” sloganıyla sunulan Continental AllSeasonContact, üstün performansa sahiptir. Yüksek doğal kauçuk oranlı bileşiği, dört mevsim dişlerin esnekliğini korumasını sağlamaktadır.
Hankook: Güney Koreli lastik markası Hankook, yenilikçi teknolojilere sahip ürünleri ile ön plana çıkar. Hankook Kinergy 4S2 H750 desen ve bileşiğinde kullanılan yenilikler, yılın dört mevsimi yüksek performans bekleyen sürücülere hitap etmektedir.
Kleber: Yüzyılı aşkın tarihçesiyle Michelin’in bünyesinde faaliyet gösteren Kleber lastikleri, özellikle 4 mevsim segmentindeki Quadraxer ve Quadraxer 2 desenleriyle beklentilerin üzerinde performans sunmaktadır.
Nokian: Dünya’nın ilk kış lastiği üreticisi olma ünvanıyla tanınan ve en zorlu kış koşullarında dahi mükemmel performans sağlayan lastikleriyle tanınan Nokian markası da Weatherproof deseniyle yakaladığı dört mevsim lastik başarısını Seasonproof deseniyle geliştirerek sektörde yerini almaktadır.
Hafif Ticari Araçlar 4 Mevsim Lastik Kullanabilir mi?
Yukarıda yer alan desenler, markaların binek otomobil ve SUV araçlar için ürettiği öne çıkan 4 mevsim lastik seçenekleridir. Ancak; bu markaların hafif ticari araçlar için geliştirdiği üstün performansa sahip dört mevsim lastikleri de bulunmaktadır.
1 Aralık - 1 Nisan tarihleri içerisinde yük ve yolcu taşıyan tüm araçlar için kış lastiği uygulaması bulunmaktadır. Bu nedenle; “Yönetmeliklere göre 4 mevsim lastik kış lastiği yerine geçer mi?” sorusuna sürücüler tarafından yanıt aranmaktadır. Karayolları ve Trafik Kanunu’na göre denetlemelerde lastiklerin yanak bölgesinde M+S ya da 3PMSF işaretlemelerinden birinin bulunması yeterlidir. Aşağıda bu işaretlemelerin ikisini de bulunduran en yeni nesil hafif ticari 4 mevsim lastik seçenekleri listelenmektedir:
- Michelin Agilis CrossClimate
- Bridgestone Duravis All Season
- Goodyear Vector 4 Seasons Cargo, Goodyear Cargo Vector 2
- Lassa Multiways-C
- Hankook Vantra ST AS2 RA30
- Kleber Transpro 4S
- Nokian Weatherproof C Van / Cargo, Nokian Seasonproof C