6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerle; 20 Şubat'ta Hatay'da yaşanan 6,4 büyüklüğündeki deprem Mersin'i de sarstı. Mersinliler, son günlerde kentteki binaların sağlam olup olmadığına odaklandı. Kamuoyunun merak ettiği yapılardan birisi de Akdeniz ilçesinde yer alan 52 katlı gökdelen oldu. TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak'a kamuoyunun merak ettiği o soruyu yönelttik.

"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARININ SONUCUYLA İLGİLİ BİLGİMİZ YOK"

Gülçin Barbaros Ak, kamuoyunun merak ettiği o soruya verdiği yanıtta; "Şu an 52 katlı binayla alakalı Pazarcık depremi sonrası yapılmış hasar tespit çalışmalarının bir sonucuyla ilgili bilgimiz yok. Ancak eğer burayla ilgili bir ağır hasarlı veya orta hasarlı gibi bir durum söz konusu olmuş olsaydı muhakkak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden bir hareket alınırdı diye düşünüyorum. Şu an öyle bir durum söz konusu değil diye biliyorum. Ama bunun bilgisinin tabii ki teyit edilmesi gerekiyor. Bu hasar tespitin haricinde 'bu binanın depreme dayanıklı olup olmadığının' durumu farklı bir durumdur. Yani hasar tespitleri sadece mevcut oluşan depremden sonra hasar alıp almadığının gözlemsel olarak incelenmesi anlamını taşıdığı için bir sonraki depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren bir rapor değildir" yanıtını verdi.

"BU TESTİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODAMIZ RESMEN TALEP EDEMİYOR"

Binanın bir sonraki depreme dayanıklı olup olmadığının belirlenebilmesi için öncelikle mülk sahibinin bu yönde bir talebi olması gerektiğini kaydeden Ak, şunları söyledi; "Bir sonraki depreme dayanıklı olup olmadığını ve binanın depreme göre sağlamlığını test eden rapor da Deprem Performans Analizi Yöntemi'dir. Bu metot, ileri bir analiz metodudur. 2018 yılında çıkan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılmaktadır. Buna göre analiz yapılmadan binanın depreme dayanıklı olup olmadığını söylemek mümkün değil. Gözlemsel olarak bunu öngöremiyoruz. Bilimsel bir veri vermez bize. O nedenle bu da mülk sahiplerinin talepleriyle yapılabiliyor. Çünkü binada yönetmeliğe göre belirli testler, deneyler yapılması gerekiyor. Mülk sahiplerinin talebiyle bu işlemler İnşaat Mühendisleri Odası'nın yetkilendirmiş olduğu inşaat mühendislerince yapılabiliyor. Bunu İnşaat Mühendisleri Odamız res'en talep edemiyor. Yani bu mülk sahibinin talebiyle gerçekleşebilir."