PANDEMİDE 2 YIL YAPILAMADI
Narenciye c vitamini, mineral, lif deposu narenciyenin başkenti Mersin’in, sahip olduğu potansiyelin dünyaya anlatılması, ülkeni ve kentin tanıtımı, sektörün sorunlarının gündeme getirilerek çözüm önerilerinin yetkililere aktarılması amacıyla ilki 2012’de düzenlenen festivale, 2010’da pandemide 2 yıl ara verildi.
TURUNÇGİL KONGRESİ FESTİVALE DOPİNG OLAMADI
Geçen yıl ise 8’incisi ‘Mersin Narenciyedir, Narenciye Hayattır’ sloganı ile düzenlenen festivalde, 100 bin ton narenciye ürünleri kullanılarak yapılan, balina, ahtapot, denizaltı, helikopter, maymun, uçak, tren gibi 5’i mobil 30 figür ve süslemeler sergilendi.
Ayrıca festival, geçen yıl ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’ni de kapsayacak şekilde gerçekleştirildi.
Kongre bitiminde düzenlenen festivalin çok daha görkemli ve renkli geçmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar seferber olsa da istenen başarıya ulaşılamadı. Yaklaşık bin 500’ün üzerine yerli ve yabancı katılımının geleceği beklenen kongreye 300 kişilik katılımın zar zor sağlanması organizasyonun sönük kalmasına neden oldu.
İPTALİN NEDENİ BÜYÜKŞEPİR Mİ?
Narenciye hasadının genelde Ekim ayının sonunda başlaması nedeniyle hasattan sonra, her yıl Kasım ayının 3. haftasında yapılan etkinliğin bu yıl ki akıbetine ilişkin belirsizlik sona erdi.
Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Ticaret Borsası koordinasyonunda, Mersin Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyeleri, Çukurova Kalkınma Ajansı, meslek odaları ve örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının destek ve katkılarıyla düzenlenen festivalin bu yıl yapılmamasına karar verildi.
İlgili kurum ve kuruluşların festivalin yapılmasına istekli olmadığı öğrenilirken, Büyükşehir Belediyesi’nin festival tarihi olarak düşünülen zaman dilimini kapsayan haftada Uluslararası Tarsus Festivalini yapma kararının da iptalde önemli etken olduğu öğrenildi.
NARENCİYENİN ÖNEMİ…
Türkiye, narenciye üretiminde dünyada 8'inci, Avrupa'da 2'nci, dünya narenciye ihracatında ise 3'üncü sırada olurken ülke içinde narenciye üretiminin yüzde 26'sını Mersin tek başına gerçekleştiriyor. Diğer yandan narenciye ihracatın yüzde 36'sını yine Mersin tek başına yapıyor. Ayrıca narenciye ihracat gelirlerinin yüzde 15'ini Mersin karşılıyor.
Haber: Hediye Eroğlu