MERSİN Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz kıyılarında müsilaj oluşumuna benzer köpüklenmelerin görüldüğünden bahsederek, " Mersin Körfezi, bize uyarı veriyor" dedi.

12 Kasım 2024 Günlük Burç Yorumları Bugün Nelerle Karşılaştınız Nelerle Karşılaşacaksınız? 12 Kasım 2024 Günlük Burç Yorumları Bugün Nelerle Karşılaştınız Nelerle Karşılaşacaksınız?

Ayas, Akdeniz kıyılarında müsilaj oluşumuna benzer köpüklenmeler görüldüğünü söyledi. Köpüklenmenin ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu belirterek, "Marmara'da nasıl müsilaj ciddi bir sorun, çevre felaketi olarak karşımıza çıkmışsa, özellikle Mersin Körfezi'nin tamamında deniz köpüklenmesi karşımıza çıkıyor. Azot ve fosfor yükünden kaynaklı bazı planktonik canlıların bu azot ve fosforu kullanarak belli bir fenomen olan denizdeki köpüklenmeye yol açtığını düşünüyoruz. Denizler aslında bize uyarılar veriyor. Mersin Körfezi, uyarılar veriyor. Bunun içerisinde de deniz köpüklenmesi ciddi bir uyarı" diye konuştu.

MÜSİLAJ NEDİR?

Müsilaj, sucul ortamlarda bulunan bazı mikroorganizmaların (özellikle fitoplankton ve bakterilerin) aşırı çoğalması sonucunda oluşan, genellikle jel benzeri bir maddeyi ifade eder. Su sıcaklığının yükselmesi, besin maddelerinin artması (örneğin, azot ve fosfor), suyun durgunlaşması gibi faktörler, müsilaj oluşumunu tetikleyebilir.

Müsilaj, su kirliliği ve ekosistem dengesi açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Özellikle denizlerde balıkların ve diğer su canlılarının yaşadığı ortamı tehdit eder, oksijen seviyelerini düşürür ve suyun kalitesini bozar. Türkiye'de de Marmara Denizi’nde 2021 yılında meydana gelen büyük müsilaj olayları, bu konunun önemini artırmıştır.