2. El Pazarı Mayıs 2023’te Geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Motorlu Kara Taşıtı İstatistikleri mayıs ayı verilerine göre, 2023'ün mayıs ayında 741 bin 828 olarak gerçekleşen 2. el pazarı, bu yılın aynı döneminde %20.62 oranında düşüşle 588 bin 886 adede geriledi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, sıfır araç satışları da yılın aynı dönemine göre otomobil ve hafif ticari araçlarda %10 oranında azalarak 100 bin 305 olarak gerçekleşti. Otomobil satışları %8.19 düşüşle 80 bin 260, ticari araçlar ise %17 azalışla 20 bin 45 adet oldu. ODMD verilerine göre haziran ayında ise otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2023 yılı haziran ayına göre %5.3 azalarak 106.238 adet olarak açıklandı.

Otomobil Araba

10 Yaş ve Üzeri Otomobillere Talep Arttı

Yılın ilk beş ayı baz alındığında, otomobil pazarının %87.8’ini vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçların oluşturduğu bildirildi. Düşük vergi oranlarına sahip araçların tercih edilmesi dışında, sektör temsilcileri düşük fiyat segmentindeki araçların daha fazla talep gördüğünü belirtiyor.

VEGA Otonomi’nin de Başkanı olan Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) Başkanı Gökhan Çalışkan, ağırlıklı olarak arabasının modelini yükseltmek amacıyla alım satım yapan vatandaşların yerini, model düşürmek için değişim yapanlara bıraktığını ve 10 yaş ve üzeri otomobillere talebin arttığını belirtti.

Piyasada Dengeler Değişti

Çalışkan, araç fiyatlarındaki balonun sönmesi, sıfır araçlarda yapılan kampanya ve indirimler, yetkililerce alınan tedbirler gibi nedenlerle otomobil fiyatlarının geri gelmesinin de piyasayı hareketlendirmeye yetmediğini ifade etti:

"İkinci el otomobil sektörü bir süredir durgunluk yaşıyor. Pandemi sonrası araç bulunurluğundaki sıkıntılar ve fiyatlardaki fahiş artışlar geride kaldı. Balon tabir ettiğimiz yüksek rakamlar geri geldi ve araç bolluğu yaşanıyor. Son yapılan düzenlemeler sonrası sıfır araçlarda ciddi indirim ve kampanyalar cazip imkanlar sunuyor. Normal koşullarda aracını yenilemek isteyenler piyasada bir hareketlilik yaratırdı. Ancak yüksek faiz oranları ve krediye erişim zorluğu gibi nedenlerle alım kararının hayata geçirilememesi piyasayı zorluyor."

Model Yükseltmek Yerine Model Düşürme Çabaları Başladı

Çalışkan, değişen dengelerde en dikkat çekici hususlardan birinin de araç değiştirmek isteyenlerin model yükseltmek yerine model düşürme çabaları olduğunu belirtti. Genellikle 10 yaş üzeri araçlar çok aranır hale geldi. Sıfır araç fiyatlarında pek çok markada indirim olduğu halde, vatandaşlar aracını satıp daha uygun fiyatlı düşük modellere yönelme eğilimini sürdürüyor.

Düşük Model Talebi Devam Edecek

Aracın yaşı ve kilometresi arttıkça bakım masrafının yükseleceği düşüncesinin bile alıcıyı düşük modelden alıkoymadığını vurgulayan Çalışkan, önümüzdeki dönemde de bu eğilimin devam edeceğini düşündüklerini söyledi.

Editör: Ismail Usta