Sağlıklı Gözler İçin 7 Etkili Besin: Prof. Dr. Ayşe Öner’den Önemli Öneriler

Sağlıklı bir retina tabakası, gözlerimizin doğal görme işlevini sürdürebilmesi için gereklidir. Acıbadem Taksim Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, yanlış yaşam alışkanlıklarının retinaya zarar verebileceğini belirtiyor ve sağlıklı gözler için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşıyor. Prof. Dr. Ayşe Öner, göz sağlığını korumak için soframızda yer vermemiz gereken 7 etkili besini sıraladı ve önemli uyarılarda bulundu.

1. Havuç

Göz sağlığına faydalı olduğu yüzyıllardır bilinen havuç, bol miktarda A vitamini, B, C, D ve E vitaminleri içerir. Karoten, şeker ve fosfor içeriğiyle de göz sağlığına katkı sağlar. Günde bir-iki orta boy havuç tüketmek gözlerinizi korumak için yeterlidir.

2. Yumurta

Yumurta, güçlü bir protein, vitamin ve antioksidan kaynağıdır. C ve E vitaminleri açısından zengin olan yumurta, önemli miktarda çinko içeriği sayesinde göz hastalıkları riskini azaltır. İçeriğindeki lutein ve zeaxantin sarı nokta hastalığına karşı koruma sağlar. Günde bir yumurta yemek göz sağlığını destekler.

3. Yeşil Sebzeler

Ispanak, marul, kara lahana, brokoli ve Brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler beta karoten, lutein ve zeaxantin içerikleriyle retina sağlığına faydalıdır. Ayrıca yüksek oranda C ve E vitamini içerirler, bu da göz sağlığına büyük katkı sağlar.

4. Turunçgiller

Mandalina, portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgil meyveleri, yüksek C vitamini içerikleriyle retina problemlerinin önlenmesinde faydalıdır. Günlük alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya turunçgiller olmalıdır.

5. Kırmızı Et

Protein, demir ve çinko zengini olan kırmızı et, B grubu vitaminler için önemli bir kaynaktır. Demir içeriğiyle kansızlığı önler ve kan yapımına destek olur. Haftada 2-3 kez 70-100 gram kırmızı et tüketmek göz sağlığına fayda sağlar.

Mersin’in Yıldızı 3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde Parladı Mersin’in Yıldızı 3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde Parladı

6. Balık

Balık, omega-3 yağ asitleri içerir ve retina sağlığı açısından önemlidir. Haftada iki kez balık tüketenlerde sarı nokta hastalığı ve göz kuruluğu riski azalır. Özellikle ton balığı, somon, hamsi, sardalya ve alabalık gibi yağlı balıklar tercih edilmelidir.

7. Kuruyemiş

Antep fıstığı, badem, fındık, ceviz, kaju ve ay çekirdeği gibi kuruyemişler antioksidan ve omega-3 içerikleriyle göz sağlığına faydalıdır. Sarı nokta hastalığı başlangıcı olan kişilere günde bir avuç kuruyemiş tüketmeleri önerilir.

Sağlıklı bir retina tabakası için kilo kontrolüne dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, kanda şeker ve kolesterolü düzenli takip ettirmek, güneş gözlüğü kullanmak ve gözleri dinlendirmek gibi önlemler de son derece önemlidir. Göz sağlığınızı korumak için bu önerilere uyarak beslenmenize dikkat etmeyi ihmal etmeyin.

Editör: Ismail Usta