Türkiye’nin En Büyük Hayvan Festivali Patifest 6 Ekim’de Mersin’de Başlıyor Türkiye’nin En Büyük Hayvan Festivali Patifest 6 Ekim’de Mersin’de Başlıyor

Sakarya’da tedavi altına alınan Senegal uyruklu bir hastanın, medyada yer alan haberlerin aksine maymun çiçeği (mpox) virüsü taşımadığı açıklandı. Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaptığı açıklamada, hastanın iki yıldır Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) olarak bilinen, halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da anılan bir rahatsızlık nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti.

Sağlık Müdürlüğü, söz konusu hastanın enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanları tarafından değerlendirildiğini ve iddiaların aksine hastalığın maymun çiçeği virüsüyle uyumlu olmadığını vurguladı.

Maymun Çiçeği Virüsü (mpox): Bulaşma Yolları ve Belirtiler Maymun çiçeği virüsü, enfekte hayvanlar, insanlar veya virüsle kirlenmiş cansız maddelerle yakın temas sonucu bulaşır. İnsandan insana bulaşma ise genellikle büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleşir ve bu nedenle COVID-19 gibi büyük çaplı salgınlara yol açma riski düşüktür. Ciltteki döküntüler, enfeksiyon sonrası 6-13 gün içinde ortaya çıkar ve hastalığın süreci genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir.

Sakarya'daki Senegal uyruklu hasta ile ilgili endişelerin yersiz olduğu belirtilirken, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi için doğru kaynaklardan bilgi alınmasının önemine dikkat çekildi.

Editör: Ismail Usta