Kredi Kartına Komisyon
Son dönemde birçok işletme, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde ekstra komisyon veya hizmet bedeli talep etmeye başladı. Bu durum, tüketiciler arasında büyük mağduriyetlere yol açtı. Haksız komisyon uygulamaları nedeniyle artan şikayetler, Tüketici Konfederasyonu'nu (TÜKONFED) harekete geçirdi. TÜKONFED, işletmelerin bu tür ücret taleplerinin kanuna aykırı olduğunu açıkladı. Ayrıca, tüketicilerin ödediği komisyonu, faiziyle birlikte geri alabileceklerini belirtti.
Kredi Kartıyla Alışverişte Ek Ücret Talep Edilmesi Yasak
Tüketici Konfederasyonu Başkanvekili İbrahim Güllü, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde işletmelerin ekstra ücret talep etmelerinin, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 17. maddesine aykırı olduğunu ifade etti. Güllü, "İşletmelerin kredi kartıyla yapılan ödemelerde komisyon ve hizmet bedeli adı altında ek ücret talep etmeleri, hukuken geçersizdir. Bu durum, Tüketici Mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlarla da kanıtlanmıştır" dedi.
Güllü, işletmelerin, kart hamillerinin mal veya hizmet alımlarını banka ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorunda olduğunu belirtti. İşletmelerin, kart kullanımına bağlı ilave ücret talep etmelerinin tamamen yasadışı olduğunu vurguladı.
Komisyon Talebi Haksızlık: İlave Ödeme Yapılamaz
İbrahim Güllü, işletmelerin, kredi kartı kullanımına bağlı olarak ek ödeme talep etmelerinin, indirimli dönemlerde dahi geçersiz olduğunu belirtti. Özellikle alışverişlerde kart kullanımı nedeniyle ek ücret talep edilmesinin yasak olduğunu söyleyen Güllü, bu durumun ticari sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı. Aksi halde, işletmelere büyük cezalar uygulanabileceğini ve anlaşmalarının feshedileceğini belirtti.
Tüketiciler Faiziyle Geri Alabilir: İşlem Yasal Değil
Tüketiciler, haksız yere alınan komisyonları geri alabilirler. İbrahim Güllü, "Tüketiciler, bu tür haksız ücret taleplerine karşı Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilirler ve ödedikleri parayı faiziyle birlikte geri alabilirler" şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca, şikayetlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Ticaret Bakanlığı'na yapılabileceği ifade edildi. Güllü, şikayetler sonrasında işletmelere önemli cezalar uygulanabileceğini söyledi. Bu işletmelere, POS cihazlarının iptali ve 1 yıl boyunca yeni sözleşme yapamama cezası uygulanırken, ayrıca fahiş fiyat ve haksız ticari uygulama nedeniyle 550 bin 59 TL'ye kadar ceza uygulanabileceği belirtildi. Bu cezaların her yıl yeniden değerlendirme oranıyla arttığı ifade edildi.