Odayı Nemlendirmek İçin Ne Yapmalı

Sıcaklık nemin ortadan kalkarak kuruluğun ortaya çıkmasına neden olur. Kuru ortamda yaşamak ise uzun süreli bakıldığında sağlığa zararlı olabilir. Bunun yanı sıra çok nemli ortamlarda da yine sağlığımıza zararlı bakteri, mantar gibi unsurlar türeyebilir. Bu nedenle yaşadığımız ortamı ortalama olarak 20’li santigrat derecelerde ve yüzde 40 nem oranı civarında tutabilmemiz gerekir. Odayı nemlendirmek için ne yapmalı denirse, örneğin peteklerin üzerine bir kâse içerisine su koyulabilir. Sıcaklık etkisiyle buharlaşan suyun ortama nem katabileceği gözlemlenebilir. 

Sıcaklık ve Nem Oranlarının Önemi Nedir?

Yazın sıcaklıklar oldukça fazla yükselir. Özellikle ülkemizde 40 veya 50’li derecelere kadar yüksek sıcaklıklar görülebiliyor. Denizin olduğu ortamlarda sıcak havalarda serinleyebilmek mümkün iken, bu imkânı olmayan kişiler ise havuzları tercih ederler. Özellikle sıcak havalarda dışarıya çıkmayı uzmanlar eleştirmektedirler. Çok sıcak havalarda güneşin altında koruyucu krem olmadan güneşlenmek derilerde tahrişe yol açabilirken, yine yüksek sıcaklıklar kalp krizi gibi etkenlere de neden olabiliyor. 

Bu nedenle ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamlarda zaman geçirmek sağlığımız açısından faydalıdır. Yine yaşadığımız çevrede bulunan nemi de kontrol altına alabilmemiz pek mümkün olmasa da ne çok nemli ne de çok kuru ortamlarda durmak iyi değildir.

Editör: Arda KERSU