Köşe yazısı; günlük olayları ve her türlü problemleri kapsayan, gazetelerde yayınlanan kişiye ait yazılardır. Kamuoyu oluşturmak ve vatandaşı yönlendirmek amaçlıdır.
Köşe yazısı, eleştiridir, mektuptur, yumruktur, dertleşmedir. Direniştir, söyleşidir, açıklamadır.
Köşe yazarı, kendi yaşadıklarını ve başından geçenleri köşesinde anlatabilir. Devleti yönetenlere, her türlü kurum yöneticilerine, muhalif olabileceği gibi yanlarında da olabilir.
Ben bugünkü yazımda da başımdan geçen ve güçlükle çözümlenebilmiş olan bir konuyu ele alacağım. Bir aylık bir zaman içerisinde yapılanları, yapılması gerekip de yapılmayanları; yaşadıklarımdan bahsedeceğim. Bu bir mektup.. Mektupta eleştiri var.. Dertleşme var.. Direniş var.. Yumrukta var ve olmalı..
Özel işletmelerin, kamu işletmelerinden daha hızlı, daha etkin çalışır görüşü hakimdir. Ve bu amaçla da kamu işletmeciliği özel işletmeciliğe dönüştürülmesi söz konusudur/olmuştur. Kamu kesiminin büyümesi nedeniyle etkin olmayı düşürdüğü düşüncesi vardır. Özelleşmede ekonomide verimliliğin artacağı kabul edilir. Daha hızlı, daha pratik, daha kaliteli ve daha kısa sürede işlemin sonuçlanacağı düşünülür.
Böylece yıllardır KİT'lerin görevlerini tamamladıkça özel sektörlere uygun şartlarla devri düşünülmüştür. Kısaca: ekonomik gerekçeler, serbest piyasada özellerin kamu işletmelerinden daha düzgün ve etkili/olumlu çalıştığı görüşüyle özelleşmeye önem verilmiştir.
Özelde verimliliğin artması söz konusudur. Serbest piyasa şartlarında; özelde, kamuda olmayan rekabet vardır. Rekabetin yapılması için rakip gerekir.
Konumuz özelleştirilmiş elektrik dağıtımı şirketlerinden bizim bölgemizdeki şirketle ilgili.
14 Mart 2004 tarihli Elektrik Enerji Sektörü Reformu ve Özelleştirme Strateji Belgesi gereği coğrafi yakınlık, enerji talebi, idari konular ve mali durumlar dikkate alınarak Türkiye, 21 elektrik dağıtım bölgesine ayrılmış ve bu bölgelerde özel şirketler kurularak özelleştirme kapsamında işlemler yapılmıştır.
Bu şirketlerden birisi, bizim bölgemizdeki Toroslar EDAŞ'tır. Bu şirket 1970 yılında kurulmuş ve özelleştirme işlemine geçtiği 2013 yılına kadar bir devlet kurumu statüsünde hizmet vermiştir. 2013 yılında özelleştirme işlemiyle birlikte bu şirket faaliyetlerini EnerjiSA bünyesinde; Adana-Mersin, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Gaziantep illerindeki Elektirik Dağıtım işlemlerini gerçekleştirmektedir. Hizmet verdiği tüketici sayısı 7,7 milyon. Sahibi EnerjiSA(Sabancı Holding).
Yine bir hatırlatmada bulunayım; konumuz elektrik abonesi olmayla ilgili. Abonelik işlemlerindeki zorluklar, güçlükler ve engellemeler. Korkular.. Şüphecilik.. Bu düşünceler usulsüz elektrik enerjisi tüketiminden kaynaklanmaktadır.
İkili anlaşma olmaksızın dağıtım sistemine müdahale ederek, tüketimin doğru tespitini engellemek, müdahaleler sonucu sayacın doğru çalışmasının engellenmesi, yasal olarak kurulmamış sayaçların kullanımı gibi durumlarla kaçak elektrik tüketimi gerçekleştirlir olması korkuları, şüpheleri artırmakta ve abone olma işleminin gerçekleşmesinde güçlüklerle karşılaşılmaktadır.
Devamı bir sonraki yazımda olmak üzere..
Hoş kalın. Haziran 2021, Anamur. İsmet Kadıoğlu.