Muhalefet; bir tutuma, bir görüşe, bir eyleme karşı olma durumu, aykırılık veya karşı görüşte, kimseler topluluğu demektir.
Siyasi muhalefet; demokrasilerde iktidarın dışında olan parti ya da partilerin yaptığı görevdir.
Muhalefet partileri iktidarın alternatifi olduğu kadar aynı zamanda demokrasinin en büyük teminatı ve güvencesidirler. Bu nedenle iktidar partisinin icraatlarını sıkı bir şekilde takip eder, bir nevi denetim görevi yaparlar.
*
Muhalefetteki siyasi partilerin görevi, iktidarın yanlışlarını dile getirmek, eleştirmek, siyasi denetim yapmak ve iktidara doğru yolu göstermektir. Muhalefet etmek, önüne gelen her tasarıya, teklife karşı çıkmak olmamalı. Ülkenin çıkarları doğrultusunda hareket ederek kamuoyunu etkilemek ve kendi lehlerine kamuoyu oluşturmaktır.
*
Muhalefet, yaptığı toplantılarla, yurdun her köşesinde, halkın dertlerini dile getirerek, alternatif çözüm yollarını da halka ve iktidara sunarak politika üretir.
Muhalefet, siyasette yönetme gücünü elinde bulundurmayan kişiler ve gruplardır. Krallıkla yöneltilen bir ülkede iktidar kral iken muhalefet yoktur. Demokrasi ile yöneltilen bir ülkede ise iktidar seçimle işbaşına gelen seçilmişlerdir ve muhalefet belirli seçmen barajını aşmış ve parlamentoda halkı temsil eden ve siyasette iktidarın politikasını eleştiren ve farklı sunan kişilerdir. Yani demokraside iktidarın dışında olan parti ya da partiler muhalefettir.
*
İktidar ve muhalefet kavramları devlet yönetiminde, yani hükümet kurmada olduğu gibi, yerel yönetimlerde de var. Yerelin iktidarı(Başkan ve yönetimi) ve muhalefeti vardır. Yerel yönetimi kazanan, hükümetin partisinden olabildiği gibi, diğer partilerden olması demokrasi gereğidir. Yereli kazanan, iktidar, kazanamayan da muhalefettir. Yerelde de iktidar ve muhalefet görevleri genel anlamda devlet yönetiminde olduğu gibidir.
*
İlçelerde, yapılacak işlerin bir kısmı Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta. Bazı işler, ilçe belediyesine aittir. Bazı işler de var ki, merkezi hükümet ve kurumları yapar. Örneğin Karayolları, valilik vb. gibi.
*
Anamur Belediyesini ve Büyükşehiri, Ak Parti kazanamadığı için muhalefete düşmüştür. Belediye Başkanının, seçim zamanındaki yapacağım diye verdiği sözlerin ne kadarını yaptı takibini vatandaş yapmalı. Bu konuda vatandaşı bilgilendirmek ve belediyeyi uyarmak, sözünde durup durmadığını göstermek muhalefetin de görevi olmalıdır.
*
Anamur Ak Parti İlçe Başkanı Feyzullah Yılmaz, parti binasında yaptığı basın toplantısında yerel seçimlerin 1. yılında Belediye Başkanı Mehmet Türe’ye seçimde verdiği vaatlerini sorduğunu, basından öğrendim. Yılmaz, Başkanın yaptıklarına teşekkür edip yapamadıklarının da eleştirisini yapıp, yerelde muhalefet olmanın sorumluluğunu yerine getirmiştir. Bu yazımda açıklanan konuları tek tek değil bazılarını sizlerle paylaşacağım. Yılmaz zaten bu konuyu çok geniş ve detaylı bir şekilde, olumlu eleştirilerini yapıp açıklamış ve basın da görüntüleriyle birlikte yayınlamış.
*
Yılmaz’ın basın açıklamasının satır aralarından bazıları şöyle; “ Seçimde yapacağınız hizmetlerin kataloğunu bütün hemşerilerimize dağıttınız. Siz verdiğiniz sözlerden hangisi başladı hangisi, inşaat halinde, hangisi tamamlandı. Anamur kamuoyu merakla beklemektedir… Sayın Başkan bu işin vebali var. Biz toplumsal sorumluluğumuzun gereği rakibimizin kazanmasına da saygı ile yaklaşır tebrik etmesini de biliriz. Zira bu, bizim vazgeçilmezimiz olan demokrasinin bir sonucudur.”
*
Yılmaz’ın açıklamasında ve daha sonra kendisiyle görüşmemde, Billboardlardaki yapılan işlerin fotoğrafı olanlarla, Belediye Başkanının seçim vaatlerinde dağıttığı broşürlerdeki yazılanların aynı olmadığını söylüyor. Ve yapacağım dediğin projelerle milletten oy aldın, ne kadarını yaptın ve yapmadıklarının nasıl yapılacağının açıklamasını istiyorum diyor.
*
Bu arada Yılmaz, yapılan bazı işlerin de belediyenin yapmadan sahiplenildiğini söylüyor. Aynen alıyorum, “Bu gün billboardlara bakıyoruz Ak Parti Hükümetinin TOKİ’ye yaptırdığı sinemayı kendi yapmış gibi sahiplendiğini, İlçe merkezine yapılan parka taşı yollar Belediye Başkanımızın eseridir, ancak köylere yapılan parkalar Ak Parti hükümetinin eseridir” diyor.
*
Yılmaz, Kısakayhaoğlu Konağının Mersin valiliği tarafından restore edildiğini belirti. Ayrıca sözleri arasında, “Konağın çevre düzenini yaptığı için Belediye Başkanına teşekkür ederim” dedi. Dağcılık ve yamaç paraşütünü, sosyal aktivite merkezlerini, kapalı otoparkları, organik pazarı, resif projesini, yayla ve kayak turizmini, her mahalleye muhtar ofislerini, hilal kart projesini, Kaşdişlen köyüne düğün salonu- Cem evi projesini, Köşekbükü astım mağarası projesi, camilerin çevre düzenlemesi ve aydınlatılması, Mersin Anamur deniz otobüsü projesi, Anamur deniz uçağı projesi, ambulans helikopter projeleri gibi yapılmayan veya yapımına başlanılmamış işlerin hesabını sordu.
*
Anladığım kadarıyla Mehmet Türe, bu ve benzeri projeleri halka yapacağım diyerek oy almış ve yerelde muhalefet durumundaki Ak Parti İlçe Başkanı yapılanları görüyor belirtiyor ama yapılamayanlar için de eleştirilerini yapıyor.
*
Yılmaz, saymakla bitmeyen bu kadar çok projelerin sözde kalacağından ve yapılamayacağından endişe ediyor ki konuşmasını şöyle devam ettiriyor ve bu projelerin maddi değerini de öğrenmek istediğini soruyor. “Hangi bütçeyle yapacaksın? Nereden gelirlerin var? ki bu kadar bütçeyi ortaya getiriyorsun” diyor. Tabi bu kadar kabarık işlerin nasıl yapılacağının hesabını sormak hem vatandaşın, hem de muhalefet konumundaki partilerin görevidir herhalde.
*
Yılmaz, Muzlu kavşaktaki Sur Yapının binasının “Bu ucube binası yapılacak mı? Yıkılacak mı?” şeklinde sorusunu da soruyor. Bence de, ortada duruşuyla ve hiç değişmeyen şekliyle herkesin kafasını karıştıran bina için açıklama yapılması gerekir. Tabi ki problemli, problem de en kısa zamanda çözülmeli. Çözücüler bizim dışımızda diyebilirsiniz. Binayı o şekle getirmeden önce hesabını yapıp problem olmayacak şekilde başlanmalıydı. Hesabını kitabını yapan belediye. Milli servet herkesin gözü önünde heba olmakta. Ben de üzgünüm, Başkan.
*
Bu tür açıklamaları olumlu buluyor ve İlçenin kalkınması için bütün kurum kuruluşların birlikte hareket edip elbirliği ile birbirimize köstek değil destek olmalıyız diyorum. İktidar partisinin İlçe Başkanı olarak Feyzullah Yılmaz’ın bu eleştirilerini olumlu bir davranış olarak görüyor ve onu tebrik ediyorum. Sağ olasın Feyzullah kardeş.
Yazımın sonunda Yılmaz’ın, Mehmet Türe Başkana çağrısını aynen alarak bitiriyorum. Bak ne diyor Yılmaz;
“ANAMUR İÇİN GEL ANKARA’YA BİRLİKTE GİDELİM
Belediye Başkanı hiçbir zaman Anamur adına yardım talep etmedi, hatta her söyleminde bizim önüne taş koyduğumuzu söyleyen Belediye Başkanımızı davet ediyorum. Alsın dosyalarını, projelerini gelsin birlikte Ankara’ya gidelim.”
*
İşte güçlü iktidarın İlçe Başkanı, işte Muhalefetin Belediye Başkanı, Anamur için kim kimin yanında ya da yanında değil, göreceğiz. Bir olmaya, diri olmaya davet. Uyup uymamak sorumlulara ait.
Hoş kalın. Nisan 2015. İsmet Kadıoğlu Anamur.