Son yılların trendlerinden biri olan Öğrenci Koçluğu sözünü sıklıkla duyar olduk. Tabi ki işin içinde çocuklarımız olunca hemen konuya ilgimiz birkaç kat daha fazlalaşıyor.
Öğrenci Koçluğu nedir ve ne işe yarar?
Koçluk kavramı 2000’li yıllarda Türkiye’de popülerlik kazanmış bir alandır, özünde bireyin kendi farkındalığını sağlamasına destek olmayı barındırır. Öğrenci koçluğu ya da eğitim koçluğu da bu anlamı ile öğrenim yaşantısı içerisinde, özellikle 13 yaşından büyük bireye eğitsel alanda destek sağlamaya yönelik bir hizmettir. Öğrenci koçluğu çalışmaları içerisinde: - bireyi tanıma, - öğrenme yöntemlerini ve bireysel özelliklerini ortaya çıkarma, - etkili, sistemli ve verimli çalışmayı sağlama, - başarıyı engelleyen unsurları ortadan kaldırma, - özgüveni arttırma, - eğitim kurumu, aile ve birey arasındaki uyumu sağlama… gibi konular yer almaktadır.
Öğrenci koçunun öğretmenlerden, rehberlik öğretmeninden, ebeveynlerden ayırmak gerekmektedir. Koç öğrencinin sorunlarının neler olduğunu kendisi bulmaz, öğrenciye sorunun kaynağına inmeye yardımcı olup sorunu buldurur. Sorunun kaynağı belirlendiği zaman çözümde kendiliğinden ortaya çıkar.
Derslerine çalışma konusunda başarısız bir öğrenci, koçluk çalışmalarıyla başarılı bir öğrenci haline gelebilir. Tabi ki her şey de olduğu gibi süreç isteyen bir çalışmadır. Öğrencilerimizin Temel problemi olan “öğrenmeyi öğrenmek” konusuyla işe başlayarak, öğrencinin kendini disipline etmeyi ve çalışmaya nereden başlayacağı konusunda farkındalıkla çalışma sistemi oluşturmaya başlatılır. Öğrenci kendi yönlerinin farkına vararak uygun yöntemleri geliştirir ve ders çalışmak onun için eziyet olmaktan çıkar ve başarı kaynağı haline dönüşür.
Öğrenciler sadece okul hayatlarında değil gündelik hayatlarında kararlar alabilme ve bu aldıkları kararları da özgüvene sahip bir şekilde uygulamaya geçirmede bir koça ihtiyaç duyarlar. İşte koçluk burada devreye girer.
Bir öğrenci koçu, öğrenciyle çalışırken var olan yani hazır bir elbisesi yoktur. Her öğrenciye göre yeni elbise dikerek çalışır.